Iran uprisin

De Iraanse opstand ging op zaterdag 5 november 2022 door, dag 51, ondanks een bloedige tegenreactie in Khash, in het zuidoosten van Iran, waar minstens 20 doden en meer dan 60 gewonden zijn gevallen.
Iraanse studenten hielden protesten in tientallen universiteiten met anti-regime-slogans.
Studenten aan de Universiteit van Teheran, Kharazmi in Karaj, Allameh Tabatabai, Sharif, de wetenschaps- en onderzoekstak van de Azad-Universiteit, Amir Kabir, de Teheran Noord-tak van de Azad-Universiteit, en Pardis Noord hielden samenkomsten en sit-ins, waarbij ze slogans uitriepen tegen de onderdrukkende heerschappij van de moellahs.
Autoriteiten op verschillende campussen hebben de tassen van de studenten geïnspecteerd. Ze beledigden hen zelfs voordat ze hun toestonden de campus op te gaan. De inspecties vonden plaats op de Technische Sharif-Universiteit en op de Noord-tak van de Azad-Universiteit. Studenten van een universiteit in Mashhad maakten melding van soortgelijke controles.
Veiligheidsbeambten en agenten in burger vielen studenten aan op de Amir Kabir-Universiteit. Ze waarschuwden studenten van de Allameh-Universiteit met de boodschap dat ze van de universiteit zouden worden gestuurd als ze door zouden gaan met protesteren.
Het hoofd der veiligheid van de Universiteit van Teheran dreigde tegen de studenten gewapende militairen in te zetten om de protesterende studenten af te voeren. Deze militairen waren gestationeerd in de buurt.
In de buurt van de Azad-Universiteit van Sanandaj was een speciale gemotoriseerde bewakingseenheid gestationeerd.