Fariba Kamalabadi en Mahvash Sabet, twee leiders van de Baha’i gemeenschap in Iran, werden voor de tweede keer gearresteerd op 31 juli 2022. Agenten van de veiligheidsdienst gingen naar hun huizen in Teheran en brachten hen naar een geheime locatie.
Verwanten van Fariba Kamalabadi en Mahvash Sabet bevestigden het nieuws van hun arrestatie.

Agenten van het ministerie van Inlichtingen vielen in 9 steden, waaronder Teheran, Karaj, Qazvin, Shiraz, Mashhad,Gonbad en Gorgan, de huizen van Baha’í aan, Ze arresteerden tientallen Baha’i-burgers, waaronder vrouwen.

Op 2 augustus 2022 werd Mehboubeh Misaghian, een Baha’i vrouw die in Yazd woont, overgebracht naar de gevangenis van Yazd om daar opgesloten te worden.

Ook werden 14 Baha’i studenten, inclusief jonge vrouwen, uitgesloten van deelname aan het nationale toelatingsexamen.

Afbraak van Baha’i woningen in het dorp Roshankoh

De onderdrukking van de Baha’i gemeenschap gaat maar door. Op onmenselijke wijze vernielden overheidsagenten op 2 augustus Baha’i huizen in de provincie Mazandaran in noord Iran. Veel van de bewoners van deze huizen waren oudere vrouwen.

Twee honderd inlichtingenagenten, staatsveiligheids troepen en troepen van de speciale garde, geassisteerd door het landbouwdepartement van Mazandaran, vernietigden op 2 augustus 2022 om 6 uur ’s morgens de huizen van Baha’i bewoners in het dorp Roshankoh. De agenten van het regime blokkeerden vervolgens de wegen van Roshankoh en verhinderden de bewoners het dorp te betreden of verlaten.
Ze namen ook de mobiele telefoons van de dorpelingen in beslag om zo te verhinderen dat het nieuws verspreid kon worden.
Ooggetuigen rapporteerden de aanwezigheid van 50 politieauto’s, twee vrachtauto’s en een bus ter plekke van de afbraak van de Baha’i huizen.

De staatsveiligheids troepen hadden eerder tevergeefs geprobeerd enkele huizen in het dorp af te breken. Maar na drie huizen met de grond gelijk te hebben gemaakt voorkwamen de dorpsvrouwen het verdere werk. Daarom brachten de staatsveiligheids troepen en inlichtingenagenten deze keer veel vrouwelijke agenten mee.

De Stichting Steun Mensenrechten veroordeelde de vernieling van Baha’i huizen in Mazandaran ten strengste. Zij verklaarde ook dat de internationale gemeenschap het regime verantwoordelijk moet stellen voor deze inhumane maatregel.

Mahvash Sabet and Fariba Kamalabadi