Vrouwenrechtenactivist Mojgan Keshavarz onthulde dat ze tijdens haar opsluiting in de gevangenis werd blootgesteld aan onethische behandeling en afranselingen door gevangenisbeambten.
In de tweets legt Mojgan Keshavarz uit dat gevangenisbeambten na haar arrestatie en overbrenging naar de Qarchak-gevangenis in de camerakamer eisten dat ze zich helemaal uitkleedde zodat ze naaktfoto’s konden maken. Mevrouw Keshavarz vroeg om de niet te rechtvaardigen reden achter deze eis, waarop de beambten antwoordden dat ze dit deden met de bedoeling gedetineerden te beangstigen.
De vrouwenrechtenactivist Mojgan Keshavarz voegde toe dat de agenten haar waardigheid en integriteit hadden ondermijnd door haar op te dragen zich helemaal uit te kleden. Ze beschreef dat ze op dat moment haar handen voor haar lichaam hield, en de beambten haar opdroegen haar handen weg te halen en met haar benen wijd te zitten.
Vrouwenrechtenactivist Mojgan Keshavarz werd gearresteerd in 2019 wegens deelname aan protesten tegen de verplichte hijab. Ze werd gevangengezet nadat ze bloemen had uitgedeeld aan vrouwen in de metro tijdens Internationale Vrouwendag. Ze werd veroordeeld tot 12 jaar en 7 maanden gevangenisstraf.
Dit verslag van Mojgan Keshavarz benadrukt dat de problemen en mishandelingen die worden ervaren door vrouwelijke politieke en burgergevangenen in de Qarchak-gevangenis nog steeds aanhouden.
Met het oog op het bewijs dat Mojgan Keshavarz heeft gepresenteerd, en soortgelijke getuigenissen van andere gevangenen, dienen de internationale gemeenschap, mensenrechtenorganisaties en de Speciale VN-Rapporteur voor Mensenrechten in Iran aandacht te besteden aan dit probleem. Tevens dienen ze de noodzakelijke stappen te ondernemen om mensenrechten te beschermen en het welzijn van vrouwelijke gevangenen in de Qarchak-gevangenis te garanderen.