5 vrouwen gevangengenomen in Iran

Raha Asgarizadeh, een journalist, fotograaf en vrouwenrechtenactivist, is begonnen aan haar gevangenisstraf van 2 jaar in de Evin-gevangenis.
Ze werd op 1 september 2022 opgeroepen om naar het Kantoor van de Officier van Justitie van de Evin-gevangenis te komen, om te beginnen aan haar straf.
Ghazal Asgarizadeh, haar zus, publiceerde een verslag, waarin ze schreef: “Mijn zus, Raha Asgarizadeh, is op donderdag 1 september 2022 opgeroepen om naar de Evin-gevangenis te komen, en is daar vanochtend toegelaten om 2 jaar te dienen in de gevangenis.”
Raha Asgarizadeh werd op 12 december 2019 gearresteerd op de internationale luchthaven van Teheran toen ze Iran verliet. Ze werd naar Vleugel 209 van de Evin-gevangenis gebracht, een vleugel van het Inlichtingenministerie. Na 15 dagen te zijn ondervraagd werd ze overgebracht naar de vrouwenvleugel.
Tak 15 van het Revolutionaire Hof van Teheran veroordeelde Raha Asgarizadeh tot 2 jaar gevangenisstraf op basis van de aanklacht dat ze handelde tegen de nationale veiligheid via samenzwering. Daarnaast werd ze veroordeeld tot een verbod van 2 jaar op activiteiten in de pers, cyberspace, politieke groeperingen en partijen, en werd haar een verbod van 2 jaar lang op het verlaten van het land opgelegd. Het Hof van Beroep bevestigde later dat oordeel.
Burgeractivist Fereshteh Hosseini naar een onbekende locatie gebracht
Burgeractivist Fereshteh Hosseini, die was opgesloten in de Centrale Gevangenis van Urmia, is overgebracht naar een onbekende plek.
Mevrouw Hosseini is eerder,
nl. op 30 augustus 2022, van een detentiecentrum van de inlichtingendiensten overgeplaatst naar de quarantainevleugel van de Centrale Gevangenis van Urmia. Fereshteh Hosseini wordt beschuldigd van samenwerking met een Koerdische partij. De exacte datum van de arrestatie van de burgeractivist uit Bukan is onbekend.
Koerdische activist Marzieh Moradveisi naar de gevangenis gestuurd
Marzieh Moradveisi, een Koerdische activist, is overgebracht naar het Correctionele Centrum van Sanandaj om 2 jaar in de gevangenis te dienen. Het Revolutionaire Gerecht van Sanandaj heeft Marzieh Moradveisi op 19 mei 2022 veroordeeld op grond van de aanklacht propaganda tegen de staat te hebben begaan en samen te hebben gewerkt met een Koerdische partij.
Burgeractivist Arezou Amjadi in het gevang
Arezou Amjadi, een burgeractivist uit Samjadi, is urenlang ondervraagd, nadat ze iets had aangegeven aan het Inlichtendepartement van de stad. Ze werd telefonisch opgeroepen.
Arezou Amjadi, 32 jaar oud, was eerder opgeroepen en ondervraagd door de veiligheidsdiensten van het regime. Ze hadden haar gewaarschuwd niet deel te nemen aan welke gebeurtenis dan ook en voor geen enkele organisatie te werken. Arezou is lid van de Kurdistan Zhianawa-associatie.

Docent-activist Sara Siahpour 10 dagen vastgehouden

Veiligheidsagenten hebben in de provincie Alborz een docent-activist gearresteerd, Sara Siahpour. Het Telegram-kanaal van de Co√∂rdinerende Raad van Iraanse Docentenassociaties bevestigde het nieuws, onder meer als volgt: “Sara Siahpour, een docentenunie-activist in Teheran en Alborz, is om 7 uur ’s ochtends buiten haar huis opgepakt en overgebracht naar een onbekende locatie. Veiligheidsbeambten hebben het huis van mevrouw Siahpour overhoop gehaald en haar bezittingen doorzocht.”
Op dezelfde avond deelde Sara Siahpour mee aan haar familie in een kort telefoongesprek dat ze gevangen werd gehouden. Ze wist echter niet waar of welk agentschap haar gevangenhield.
Op 28 augustus 2022 werd duidelijk dat Sara Siahpour bij wijze van tussenplek werd vastgehouden in een detentiecentrum in Teheran dat verbonden is met de Revolutionaire Garde (IRGC).
Op dezelfde dag heeft de familie Siahpour bij Tak 3 van het Kantoor van de Officier van Justitie van de Evin-gevangenis navraag gedaan naar het lot van de activiste. Uiteindelijk lukte het mevrouw Pari Zarasvand, de moeder van Sara Siahpour, om haar te ontmoeten.
Het kanaal van de raad noemde ook de namen van andere vrouwelijke docenten die gevangen worden gehouden. Nahid Fathalian, Zeinab Hamrang en Massoumeh Asgari worden nu vastgehouden in de Evin-gevangenis. Docenten die actief zijn in dit kanaal schreven: “Wij kunnen niet tot zwijgen worden gebracht.”