Een sociaal activiste die kanker heeft en in slechte fysieke conditie verkeert door onvolledige behandeling, is opgesloten in de Evin-gevangenis om haar straf van een jaar uit te zitten. Zohreh Sayyadi komt oorspronkelijk uit Sistan en Baluchestan en woont in Teheran.

Sayyadi heeft een academische graad in literatuur en is een activiste voor de rechten van dakloze kindarbeiders, kinderen zonder papieren en alfabetiseringsprogramma’s voor vrouwen en dakloze kinderen, vooral in achtergestelde gebieden van Sistan en Baluchestan. Ze heeft het grootste deel van haar leven gewijd aan de lijdende kinderen van Sistan en Baluchestan.

Op dinsdag 29 mei 2023 bekrachtigde het Hof van Beroep van de provincie Teheran de gevangenisstraf van één jaar voor Zohreh Sayyadi. Tegelijkertijd werd ze opgeroepen voor de uitvoering van de vonnissen. Op woensdag 30 mei werd Zohreh Sayyadi, nadat ze voor de rechtbank was verschenen, overgebracht naar de Evin gevangenis om haar straf uit te zitten.

De gevangenisstraf van Zohreh Sayyadi wordt nu uitgevoerd. Haar behandeling bleef echter onvolledig, terwijl ze juist medische aandacht nodig heeft.

Op 10 december 2019 werd  Sayyadi gearresteerd door veiligheidstroepen in Andisheh City, Teheran, en overgebracht naar de Evin-gevangenis. Ze werd op 23 december vrijgelaten na het betalen van een borgtocht. Uiteindelijk veroordeelde de rechterlijke macht van de mullahs haar in 2022 tot een jaar gevangenisstraf.