Saba Kord Afshari, die opkomt voor Iraanse vrouwenrechten, is al drie manden verlof geweigerd door de Disciplinaire Raad van de Qarchak Gevangenis, omdat zij protesteert tegen “het gebrek aan warm water in de gevangenis”.

Voormalig politiek gevangene Arash Sadeghi maakte in een tweet op vrijdagavond bekend dat “De vergadering van de disciplinaire raad, zonder dat Saba daarbij aanwezig was, zo’n veertig dagen geleden is gehouden op verzoek van bewaker Soghra Khodadadi en dat zij alleen maar geïnformeerd is over de beslissing van de raad.”

Sadeghi vertelde dat Kord Ashari verlof is ontzegd, terwijl zij ontstekingen en maagproblemen heeft die medisch verlof noodzakelijk maken.

Saba Kord Afshari is onlangs verboden gedurende twee weken bezoek te ontvangen. Zij had een cabine ontmoeting met haar vader op 4 januari 2022, waarbij haar intercom werd afgesloten voordat hun ontmoeting was geëindigd.

Saba Kord Afshari verliet vervolgens uit protest niet de visiteruimte en eiste haar vader goedendag te kunnen zeggen. De gevangenisbewakers, onder leiding van een man genaamd Rashvandi, duwden meneer Kord Afshari zonder respect en al intimiderend de visiteruimte uit. Hierbij dreigde Mothani, een vervangende bewaker van de Qarchak  gevangenis, Saba haar geen bezoek meer toe te staan.

Kord Afshari is in juni 2019 gearresteerd, nadat zij een video online had gezet, waarin zij protesteerde tegen de verplichte regels voor gezichtbedekking, die Iraanse vrouwen voorschrijven een hijab te dragen in de publieke ruimte, waarbij het haar en het gezicht bedekt moeten zijn.

Het Revolutionaire Hof van Teheran legde haar op 19 augustus 2019 een gevangenisstraf van 24 jaar op.

De straf is onderverdeeld in 15 jaar voor “promotie van corruptie en prostitutie”, 1.5 jaar voor “propaganda tegen de staat” en 7.5 jaar voor “het zich verenigen en samenspannen tegen de nationale veiligheid.”

Haar moeder, Raheleh Ahmadi, zit vast in Teheran in de Evin gevangenis met een veroordeling van 31 maanden gevangenisstraf, omdat ze zich z.g. over het lot van haar dochter had uitgelaten.

Saba kord afshari