Asadollahi-Keyvan-Mohtadi

Bijna twee maanden na hun arrestatie blijven arbeidsactivisten Asadollahi en Keyvan Mohtadi opgesloten in Vleugel 209 van de Evin-gevangenis. Deze vleugel wordt beheerst door het Inlichtingenministerie van Iran.

Volgens een welingelichte bron “is het arbeidsactivistenkoppel het recht ontzegd om telefoongesprekken te voeren met hun families sinds bijna 2 weken geleden.”

Hun families zijn op 23 juni naar de Evin-gevangenis gegaan, maar de gevangenisautoriteiten voorkwamen dat zij hun dierbaren zagen. De activisten zeiden eerder tegen hun families dat hun ondervragingsprocedures waren voltooid.

Niettemin weigeren de autoriteiten hen tijdelijk vrij te laten tot het einde van het proces.

Anisha Asadollahi en haar echtgenoot Keyvan Mohtadi werden op 9 mei gearresteerd door medewerkers van de veiligheidsdienst in Teheran, omdat ze als tolk hebben gewerkt voor twee Franse staatsburgers die enkele dagen later werden opgepakt.

Hiervóór verklaarde Amir Raisan, hun advocaat, dat ze niet op de hoogte was van de meest recente omstandigheden van haar cliënten en zei dat ze geen toegang mocht krijgen tot de details van hun zaak.

De aanklachten tegen de vertaler en schrijver zijn nog steeds onbekend, en de Writers’ Association of Iran waarschuwde na hun arrestatie dat “de verantwoordelijkheid voor alle schade aan hun gezondheid ligt bij de veiligheidsdiensten van de regering en de rechterlijke macht.”

Anisha Asadollahi is verschillende keren gearresteerd en is veroordeeld tot 1 jaar cel voor deelname aan arbeidsmanifestaties. Keyvan Mohtadi was eveneens kortstondig opgesloten, tijdens de protesten van busmedewerkers in 2018.

Op 17 mei beweerde de staatstelevisie dat de arbeidsactivisten twee Franse staatsburgers hadden ontmoet – Cecile Kohler (37) en haar partner Jacques Paris (69) – die werden beschuldigd van onruststoken in Iran.

 

In een videobericht d.d. 27 juni eiste de moeder van Anisha Asadollahi de “onmiddellijke” vrijlating van haar dochter en schoonzoon.

“Beschouwt Iran zichzelf niet als een trots lid van de International Labor Organization, de ILO?”, vraagt Shafiqa Alemi in de video. “Waarom arresteren jullie de helderste lichten van het land om te compenseren voor jullie eigen onvermogen en incompetentie?”