Het Iraanse regime heeft onlangs tientallen politieke activisten uit Ahvaz gevangen gezet en hen langdurige straffen opgelegd. De executiebevelen voor zes Arabische burgers staan ook op hun agenda.

De zus van Habib Deris, een politieke gevangene die vastzit in de Sheiban-gevangenis in Ahvaz, zegt: “Ze hebben het executiebevel uitgevaardigd voor mijn broer en verschillende andere gevangenen in de Sheiban-gevangenis. Help ons alstublieft en wees onze stem.”

Beschuldigingen die tot de overtuiging leidden:

Deze zes Arabische burgers werden halverwege de winter van 2019 gearresteerd, samenvallend met wijdverspreide arbeidersprotesten in de provincie Khuzestan, en later overgebracht naar de Sheiban-gevangenis in Ahvaz.

Uitspraak van de rechtbank:

In de ochtend van maandag 6 maart 2023 kondigde het Mizan-nieuwsagentschap van de Iraanse rechterlijke macht aan dat de zes Arabische politieke gevangenen uit Ahvaz ter dood waren veroordeeld.

Volgens het bericht heeft de Revolutionaire Rechtbank van Ahvaz Ali Mojdam, Mohammadreza Moghaddam, Moein Khanfari, Habib Deris, Adnan Ghobishavi en Salem Mousavi ter dood veroordeeld, die in 2017 en 2018 in Ahvaz en omliggende steden werden gearresteerd door de Inlichtingendienst.

“De zes gevangenen zijn ter dood veroordeeld op beschuldigingen als oorlog voeren tegen God, rebellie tegen de staat en corruptie op aarde.” Dit vonnis is niet definitief en er kan beroep tegen worden aangetekend bij het Hooggerechtshof.

Afgedwongen bekentenissen:

Tijdens het proces en de beslissing over de vonnissen voor de zes Iraanse Arabische burgers in Ahvaz  baseerde de Revolutionaire Rechtbank van Ahvaz zich op afgedwongen bekentenissen die door foltering van deze gevangenen werden verkregen om hen ter dood te veroordelen.

Habib Deris heeft onmenselijke fysieke en psychologische martelingen ondergaan tijdens zijn detentie. Een voormalige politieke gevangene citeerde hem over de martelingen: “Terwijl zijn handen en voeten waren vastgebonden, hingen ondervragers hem aan het plafond en dompelden ze zijn hoofd herhaaldelijk onder in water en bedekten ze zijn gezicht met natte handdoeken, waardoor hij op het punt stond te stikken.”

Ali Mojdam, een andere verdachte in deze zaak, is gemarteld door de Revolutionaire Garde, onder andere met elektrische schokken in zijn oren. Met zijn ogen geblinddoekt plaatsten ze zijn hand op het scherm van een apparaat en dwongen hem om het met zijn vingers aan te raken. Toen hij contact maakte, kreeg hij een elektrische schok op zijn lichaam. Tijdens de ondervraging van Ali Mojdam arresteerden de Revolutionaire Garde ook zijn vrouw en jonge kind om hem te dwingen voor de camera alles te “bekennen” wat de ondervragers wilden.

Deze voormalige politieke gevangene verklaart dat de meeste gedetineerden in deze zaak, net als Habib Deris en Ali Mojdam, zijn onderworpen aan wrede martelingen door de Revolutionaire Garde.