Van 24 tot 27 oktober werd in het Europees Parlement een fototentoonstelling gehouden op initiatief van Giana Gancia, lid van het Europees Parlement uit Italië.
De tentoonstelling toont foto’s van enkele van de 400 martelaren van de landelijke Iraanse protesten, het bloedbad van meer dan 30.000 politieke gevangenen in 1988 en die van de grote Iraanse protestmartelaren in 2019. Deze fototentoonstelling presenteerde ook een chronologie van de misdaden van het Iraanse regime tegen de menselijkheid sinds 1981 en deelde het record van ’s werelds topbeul per hoofd van de bevolking. De tentoonstelling bevatte ook foto’s en statistieken van politieke gevangenen en etnische en religieuze minderheden die door het regime van de mullahs zijn terechtgesteld. De in deze tentoonstelling gepresenteerde informatie onderstreepte hoe de heersende theocratie van Iran mensenrechtenschendingen gebruikt als instrument om de onstabiele Iraanse samenleving te controleren.
In dit verband deelden de organisatoren van deze tentoonstelling informatie over de stijgende trend van terechtstellingen sinds Ebrahim Raisi in juni 2021 president van het regime werd. Ze benadrukten ook Raisi’s rol in het bloedbad van 1988 als lid van Teherans “doodscommissie”.
Deze tentoonstelling werd georganiseerd op de Werelddag tegen Executies en viel samen met de aanhoudende nationale opstand in Iran. De fototentoonstelling werd alom verwelkomd door leden van het Europees Parlement van verschillende politieke stromingen. Veel parlementsleden bezochten deze tentoonstelling en spraken hun steun uit voor de nationale opstand van het Iraanse volk.
“Het was een genoegen en een eer om in het Europees Parlement de tentoonstelling ‘Laten we de executies in Iran stoppen’ te organiseren. Tot nu toe heeft het islamistische regime meer dan 400 burgers gedood en meer dan 20.000 onschuldige mensen gevangen gezet,” schreef Europarlementariër Giana Gancia, die dit evenement organiseerde, op haar Twitter-account.
“Ontroerd door duizenden tragische verhalen op de tentoonstelling over de doodstraf in Iran, een land met een van de hoogste executiecijfers ter wereld. Het Iraanse regime moet verantwoordelijk worden gehouden voor alle wreedheden die het begaat tegen zijn eigen volk,” schreef Europarlementariër en voormalig Pools minister van Buitenlandse Zaken, Anna Fotyga, op haar Twitter-account.