Bahai-vrouwen gearresteerd en veroordeeld tot gevangenisstraf in Karaj en Isfahan.

Volgens niet-officiële bronnen in Iran wonen er meer dan 300.000 Bahai-burgers in Iran. De grondwet van het klerikale regime erkent het Bahai-geloof echter niet als religie. Bahai-burgers wordt het recht ontnomen om hun religieuze vrijheden uit te oefenen. Hun rechten worden systematisch geschonden.

In artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en artikel 18 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten wordt herhaald dat iedereen recht heeft op vrijheid van godsdienst of verandering van overtuiging of geloof. Zij hebben ook het recht om individueel of in groepsverband, openlijk of in het geheim, over hun geloof te spreken.

Nahaleh Shahidi Yazdi werd gearresteerd en naar een niet nader genoemde locatie gebracht

Nahaleh Shahidi is een kinderrechtenactiviste en een van de Bahai-burgers die in Karaj wonen. Veiligheidstroepen arresteerden haar in het treinstation van Kerman toen zij op maandag 28 maart 2023 op weg was naar huis. Zij werd overgebracht naar een onbekende plaats. Er is geen informatie beschikbaar over haar plaats van detentie en de beschuldigingen tegen Nahaleh Shahidi Yazdi.

Nahaleh Shahidi Yazdi was in maart 2020 al eens eerder gearresteerd omdat zij les gaf aan door de aardbeving getroffen kinderen in Bam, Kerman. De Revolutionaire Rechtbank van Kerman veroordeelde haar tot twee jaar plus één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

Parva Behdad krijgt gevangenisstraf en aanvullende straffen

De Revolutionaire Rechtbank van Isfahan veroordeelde Parva Behdad tot drie jaar gevangenisstraf, twee jaar verbod om het land te verlaten, 24 miljoen toman boete in contanten en deelname aan ideologische lessen.

Parva Behdad is een van de Bahai-burgers die in Isfahan wonen. Zij werd gearresteerd op 14 november 2022. Na 21 dagen eenzame opsluiting werd zij overgebracht naar de Dowlatabad-gevangenis van Isfahan. Uiteindelijk werd zij op 18 december 2022 op borgtocht vrijgelaten.